Tyfus

Shared note

Tyfus

Tyfus is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Er zijn drie varianten van tyfus:

1 - Buiktyfus. 2 - Paratyfus. 3 - Vlektyfus.

Buiktyfus Buiktyfus is een ziekte van het maag- darmkanaal. De ziekte kan levensbedreigend zijn. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella typhi. In westerse landen komt de ziekte bijna niet meer voor, maar in ontwikkelingslanden en met name Azië, des te meer. Besmetting ontstaat via voedsel of drank of zelfs via uitwerpselen. Als je besmet bent met de bacterie, hoef je niet direct last te hebben van de symptomen. De symptomen van tyfus kunnen na drie dagen de kop op steken of zelfs helemaal niet komen. Voorbeelden van klachten zijn griepachtige verschijnselen en koorts. Ook kan er sprake zijn van diarree of juist obstipatie. Verder kan iemand in een afwezige toestand zijn, een ‘omneveld bewustzijn’. Tevens kan er een typische huiduitslag aanwezig zijn. Als je in een niet-Westers land bent geweest en vermoedt dat je buiktyfus hebt, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.

Paratyfus Paratyfus wordt veroorzaakt door de bacterie paratyphi. Paratyfus lijkt op buiktyfus, maar verloopt minder ernstig. Paratyfus treedt vooral op via verontreinigd voedsel of water. Net zoals bij buiktyfus, hoeft besmetting niet direct te leiden tot klachten. Je kunt drager zijn zonder problemen te ondervinden. Voorbeelden van klachten zijn koorts, diarree en buikpijn. Als je in het buitenland ongekookt water of groenten hebt gegeten en vermoedt dat je paratyfus hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Vlektyfus Vlektyfus is een verzamelnaam voor verschillende besmettelijke aandoeningen die veroorzaakt worden door de bacterie Rickettsia. De belangrijkste besmettingsbronnen zijn mensen en kleerluizen en rattenvlooien. De kleerluizen raken besmet als ze bloed drinken van besmette mensen. Vervolgens kunnen de kleerluizen mensen besmetten via wondjes of luizenbeten. Ook kun je ongemerkt uitwerpselen van de kleerluis binnenkrijgen en op die manier besmet raken. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in onhygiënische omstandigheden leven. Na besmetting kunnen de symptomen in een periode van één tot drie weken ontstaan. Belangrijke symptomen zijn koorts, spierpijn en hoofdpijn. Deze ziekte kan na ongeveer twee weken vanzelf verdwijnen, maar het kan ook zijn dat de bacterie aanwezig blijft. De bacterie kan dan alleen behandeld worden met antibiotica.

Last change March 31, 201523:00:20

Given names Surname Sosa Birth Place Death Age Place Last change
Johanna Marcelina Kaasjager
August 1, 1928
91 Zaltbommel, Zaltbommel, Gelderland, Nederland
0 March 5, 1944
76 15 Zeist, Zeist, Utrecht, Nederland
Wednesday, April 1, 2015 1:16 AM
Willem Fredrik Brands
Willem Frederik Brants
October 13, 1796
223 Rheden, Rheden, Gelderland, Nederland
0 July 14, 1818
201 21 Venlo, Venlo, Limburg, Nederland
Friday, June 19, 2015 10:04 PM
Eva Reiz
Eva Böckling
1808
212 Oberursel, Hochtaunuskreis, Hessen, Duitsland
1 April 7, 1847
173 39 Vallendar, Mayen-Koblenz, Rheinland-Pfalz, Duitsland
Thursday, May 7, 2020 7:48 AM
Cornelis Kaasjager
December 30, 1866
153 Zaltbommel, Zaltbommel, Gelderland, Nederland
7 November 12, 1899
120 32 Zaltbommel, Zaltbommel, Gelderland, Nederland
Saturday, April 4, 2015 2:26 PM
Given names Surname Age Given names Surname Age Marriage Place Last change
Media objects
Media Title Individuals Families Sources Last change
Sources
Title Abbreviation Author Publication Individuals Families Media objects Shared notes Last change
Sources
Title Individuals Families Media objects Sources Last change